Föredragsserie – Mysteriet och det mellanmänskliga

Bonhoeffer om Guds maktlöshet
Förakt för svaghet är en av flera bestämningar av den människoförnedrande nazismen och dess sentida förgreningar. Den antinazistiske teologen Dietrich Bonhoeffer skriver i brev från fängelset att Gud är svag och maktlös i världen. Martin Lind reflekterar kring Guds svaghet som motstånd mot människoförakt.
22/7 Martin Lind

Musiken och det heliga
Om musiken som grund för den religiösa erfarenheten
Utifrån egna upplevelser undersöker kulturjournalisten Eric Schüldt på vilket sätt musiken kan inspirera till ett religiöst tänkande. I grunden handlar det om att söka ett språk som ligger bortom orden, där det mystika mötet är viktigare än intellektuell förståelse eller språklig gestaltning. Det handlar om att sätta känslan och den egna erfarenheten i centrum. På så sätt kanske musiken kan bli en väg som gör det möjligt för oss att närma oss det stora okända.
29/7 Eric Schüldt

Öppningar mot det numinösa
Om teologi, estetik och förmågan att förundras
Under den tyska romantiken närdes tanken att det finns ett släktskap mellan den andliga och den estetiska erfarenheten. I båda fallen handlar det om människans förmåga att beröras, förundras och överväldigas.
Jayne Svenungsson reflekterar över hur denna tanke kan kasta nytt ljus på hur vi ser på religion och konst idag, samt över vilken roll teologin kan spela i detta nya landskap.
5/8 Jayne Svenungsson

Solitär och solidarisk
Om heliga platser som gränssnitt mot mysteriet
I judisk och kristen tradition representerar öknen en hängivenhetens och tillitens plats. Och ur kärlekens självförglömmelse stiger värmen och vördnaden för allt levande. Med utgångspunkt i Bibelns profetiska litteratur utforskar Peter Halldorf platser där solitären blir solidarisk med allt skapat.
12/8 Peter Halldorf

Plats: Kiviks kapell, Tittutvägen 51, Kivik.
Biljettinfo: Pris 100:-. Onumrerade platser, dörrarna öppnas kl 18.
Begränsat antal platser. Förköp av biljetter kiviks.forsamling@svenskakyrkan.se
Arrangör: Kiviks församling och Convenium Österlen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>